Kurser för alla

“FNH-distriktens uppgift är att samla nordsvenska brukshästuppfödare och övriga intresserade för den nordsvenska brukshästen till gemensamt arbete för den nordsvenska brukshästrasens främjande”

 

Så lyder ett stycke ur föreningens stadgar, här finns en plats för alla.

Vi vill att du ska kunna förverkliga dina drömmar och uppnå dina mål.
Att du ska kunna känna kärlek, glädje och stolthet med din Nordsvenska Brukshäst.

 Så här hjälper vi dig:

FNH Östergötland arrangerar ett flertal olika kurser för dig som vill lära dig om nordsvensk brukshäst eller öka kunskapen om vår fina hästras. Därtill så arrangerar vi föreläsningar och har medlemsträffar med olika teman. Vi har till försäljning, olika litteratur och profilartiklar.

En hörnsten i vår grund

En naturlig grundutbildning och hörnsten är vår kurs “släktforska på den nordsvenska hästen” Givet är att kunna sitt sto och stam med exteriöra för – nackdelar när du ska välja rätt hingst i ditt avelsarbete. Som kurslitteratur använder vi självklart vår stambok. Den är vårt verktyg och grunden i allt rationellt och framgångsrikt avelsarbete. Hur fungerar stamboken, hur är den uppbyggd och vad betyder allt som står där i den? Rasens ursprung och hur kom den till? Vad är en stam? Det  är exempel på frågor som du får svar på. Ett stycke svensk kulturhistoria får du på köpet, bara det en anledning att delta i den här kursen.

I praktiken

En annan hörnsten i vårt kursutbud är vår “exteriörkurs” Här får du i praktiken lära dig hur hästen är uppbyggd och hur den fungerar när den rör sig i arbete. Vad tittar premieringsdomaren på vid en bedömning? Vad betyder de verbala uttrycken som används och vad står poängen för som din häst blir tilldelad när du visar den på premiering? Varför är det så viktigt att du visar din unghäst? Det är exempel på sådant som du får lära dig i den här kursen.
Med den här kunskapen i bagaget kommer du säkert att läsa både stambok och premieringsresultat på ett helt nytt sätt.

För kusk och häst

Vi anordnar också med hjälp av BRUNTE´s kurskatalog “Grundläggande kurser i hästkörning” Ett utbildningspaket i flera steg där du själv utan förkunskaper får lära dig om grunderna i hästskötsel och hästens beteende. Att med olika kommandon hantera och manövrera en häst i körning på ett tryggt och säkert sätt. I vårt utbud ingår också en unghästutbildning i olika steg “Lär dig köra in din nordsvenska häst” Från hantering av fölunge till inkörd häst. Målsättning med kursen är att kunna genomföra distriktets frivilliga körprov med din egen 2 – åring. De bägge paketen av körkurser för kusk och häst kallar vi “kurstrappan”
Vår i särklass populäraste utbildning.

Hela Kurstrappan

Något eget bara för er barn och ungdomar.

Våra körkurser finns för nästan alla åldrar. Känner du att du tillhör kategorin barn och ungdom så har vi  en egen avdelning bara för just dig. Här får du lära dig mer om den Nordsvenska Brukshästen, något om avel, varför avel? Att hantera och köra den säkert utifrån dina egna förutsättningar. Ta gärna kontakt med våran barn – ungdomsansvarige, hon heter Sanne Stern och tycker mycket om både barn, ungdomar och nordsvenska brukshästar. Det är hennes liv, hon jobbar med både barn, ungdomar och hästar varje dag både här i föreningen och i sitt liv.
Hon kommer göra kullerbyttor av glädje om du hör av dig till henne.

Mer därtill

Utöver ovanstående utbildningar så anordnar vi också exempelvis Häst vid hand, en perfekt generalrepetition inför premiering eller om din veterinär vill att du visar upp hästen. Lädersömnad samt olika föreläsningar och medlemsträffar med olika teman.  För dig som är tävlingsinriktad eller om du bara vill pröva dina färdigheter i körning så har vi ett årligen återkommande föreningsmästerskap i brukskörning.

Du som har frågor eller saknar något i vårat kursutbud. Hör av dig till oss så svarar vi på dina frågor och försöker släcka din kunskapstörst.
Varje kurs börjar med ditt intresse, så tveka inte med din fråga eller intresseanmälan till oss.

Vid frågor och intresseanmälan kontakta

Karin Hebbe 070-563 98 54

Göran Molin 070-374 01 50

Eva Samelius 070- 954 54 64

Eller så fyller du bara i formuläret nedan
så hör vi av oss till dig.

Vi längtar redan efter dig!