En häst från Valakiet

Vadå Valakiet, vilken häst och var ligger det? I Frankrike kan den kallas för en Ungrare. Vad har det med en Nordsvensk Brukshäst att göra. Valakiet låg i det land som idag heter Rumänien och vi pratar om en kastrerad hingst, en valack helt enkelt. Valack kommer från tyskans Wallach, men det var i Valakiet allt började. Tidigt lärde de sig nyttan med att kastrera och få en lugnare, vänligare och tystare och därmed mer anpassad arbetshäst. En stor exportsuccé i ett tidigt Europa. Bra eller hur! Så nu vet du det.

På bilden ser du malin Andersson med sin valack Kaxe e. Helman 2036 u. Rissla uu. Nordiza 23430   

Kaxe är inte från Valakiet, han är född hos Mathias och Sanne Stern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s