Jordbruksverkets nya registreringskrav!

Detta är nytt
Den 21 april började EU:s nya djurhälsoförordning, AHL, att tillämpas. Bland annat innebär det att den som har en plats med landlevande djur, som transporterar djur mellan länder eller som hanterar avelsmaterial (sperma, ägg eller embryon) ska registrera platsen där djuren hålls hos Jordbruksverket senast den 1 oktober. I registret kallades dessa platser tidigare för produktionsplatser. Nu kallar vi dessa istället för anläggningar.

De nya reglerna berör bland annat den som driver en anläggning med hästar, hästdjur eller avelsmaterial. En anläggning kan exempelvis vara ett stall eller ett bete.

Jordbruksverket behöver ha informationen för att enklare kunna spåra smittor. Registret finns till för att vi ska veta var alla hästar befinner sig, inte vem som äger dem.

Registreringskravet gäller både små och stora stall, ridskolor, beten med mera. Det gäller även den som har hästar i hobbysyfte. Den som hyr stallplats behöver inte registrera något i e-tjänsten, utan det är den som driver anläggningen som ska göra det.

Alla hästar som finns på en anläggning i 30 dagar eller mer ska dessutom kopplas till anläggningen inne i registret. Man gör alltså registreringen i två steg. Först registrerar man uppgifter om anläggningen, sedan uppgifter om hästen eller hästarna där.

Går det inte att lägga till hästen i registreringen kan det bero på att Jordbruksverket inte fått alla uppgifter från samtliga avelsförbund. I så fall får man avvakta ett tag med registreringen till dess att Jordbruksverket fått in uppgifterna. Det går däremot att registrera sin anläggning oavsett. Det är bra att göra redan nu eftersom det är bra att ha gjort det innan man registrerar hästarna.

Vi har tidigare gått ut med information om att anläggningar ska vara registrerade senast 21 april men eftersom EU har gjort det möjligt att senarelägga datumet har vi förlängt tiden till den 1 oktober. Se pressmeddelande.

Finns en produktionsplats sedan tidigare, uppdaterar man den

Finns det redan en produktionsplats (anläggning) registrerad, ska man inte skapa en ny, utan istället komplettera uppgifterna på den befintliga platsen med nya arter som till exempel häst.

Transport av djur till andra länder
Den som transporterar hållna hovdjur, klövdjur eller fjäderfän till eller från andra länder ska registrera sig som transportör. Man ska registrera sig som transportör av djur till andra länder, även om man sedan tidigare är registrerad som transportör inom ekonomisk verksamhet. Det är två olika register.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s